fbpx

Göz Kapağı Dolgusu

Göz Kapağı Dolgusu

Göz kapakları ile ilgili yaşanılan en yaygın şikayetler arasında üst göz kapağındaki sarkmalar, boşluklar, içe göçük görünüm, gözlerin altı çukurları, koyu halkalar, göz kapağı deformitesi ve göz altı torbaları sayılabilir. Bu sorunların tedavisinde ise cerrahi ve cerrahi olmayan tekniklerden faydalanılabilir.

Göz çevresi ve göz kapağı sorunları nelerdir?

Gözlerin ve yüzün yaşlanmasına katkıda bulunan başlıca faktörlerden biri, yüzdeki ve göz çevresindeki hacim (yağ) kaybıdır. Yaşlanma sürecinde göz yaşı erken gözle görülür bir şekilde etkilenir ve içi boş batık gözler, gevşek üst göz kapağı derisi, içi boş üst göz kapakları ve göz altında “torba” veya “koyu halkalar” ya da göz çevresindeki kırışıklar yağ kaybı sorununu daha da kötüleştirerek göz kapaklarının ve kaşların düşmesine neden olmaktadır. Şöyle bir benzetme yaparsak havayla dolu gergin bir balon yüzü sağlıklı olan bir kişiye benzer. Balonun havasını dışarı çıkardığınızda ise balon kırışıklıklar ve katlamalar ile sarkar. İşte aynı durum yüz ve göz çevresinde de oluşur. Yaşlandıkça yağ kaybı, kırışıklıklar, deri katlanmaları, içi boş batık gözler, göz torbaları, sarkık kaşlar vb. yüzüne sarkmasına neden olur ve böylece gözlerin ve yüzün daha zayıf, yorgun, yaşlı görünmesine yol açar. Ayrıca cildin kalitesi de kötüleşir.

Göz kapağı dolgusu nasıl uygulanır?

Göz kapak dolgusu, göz çevresindeki boş alanların etrafına, hasta oturma pozisyonundayken enjekte edilir. Topikal anestezi uygulanabilir, ancak genellikle gerekli değildir. Dolgu malzemesi derine, genellikle yörünge ağzı kemiğinin gerisine doğru az miktarlarda enjekte edilir. Hasta el aynasıyla sonuçları hemen görebilir. Genellikle, alt göz kapağı dolgusunda gözyaşı çukurları içine 0,3-0,5 cc dolgu maddesi yeterli olurken üst göz kapağı / kaş bölgesine biraz daha fazla miktarda dolguya ihtiyaç duyulabilir.

Göz kapağı dolgusunun avantajları nelerdir?

Hem üst hem de alt göz kapağındaki sorunlar dolgu enjeksiyonu tekniği ile kısmi giderilebilir. Göz kapağı dolgu enjeksiyonu mutlaka klinik ortamda, alanında uzman cerrahlar tarafından uygulanması gereken bir uygulamadır. Anestezi kullanımı gerekmez. Dolgu enjeksiyonu üst ve alt kapaktaki hacim boşlukları giderilebilir, içe çökük alanlar yükseltilebilir. Bu sayede göz kapaklarının daha gergin durması ve ışığı tam olarak yansıtması sağlanır. Böylece göz kapaklarındaki koyu bölgeler ve halkalar kısmen giderilmiş olur. Uygun hastalarda torbalanmalar da doldurulan ve gerilen cilt sayesinde ortadan kalkmış olur. Göz kapağı dolgusu ortalama 10-15 dakika süren pratik ve hızlı bir uygulamadır.

Göz kapağı dolgusunun etkisi ne kadar sürer?

İlk kez uygulanan hyalüronik asit türleriyle gerçekleştirilen göz kapağı dolgusunun etkisi yaklaşık 2 yıl sürer, ancak sonraki enjeksiyonların etkisi çok daha uzun sürebilir. Prosedürden sonra iyileşme ağrısızdır, ancak ortalama olarak 1 hafta süren bazı hafif ödem ve kızarıklık olabilir. Uygulamanın hemen ardında hastalar az ya da yok denecek kadar rahatsızlık hisseder, normal yaşantısına rahatlıkla devam edebilir.

Göz kapağı dolgusunda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Göz kapağı dolgusu öncesinde hastanın göz kapaklarındaki sorunların çok iyi analiz edilmesi ve enjeksiyon uygulanacak noktaların da çok iyi belirlenmesi çok önemlidir. Göz kapağı derisi vücudun en ince derisidir, bu nedenle diğer yüz cildi / yapıları kadar tolere edici değildir. Çevreleyen göz kapağı konturunu etkileyebileceği için yörünge (göz yuvası) göz kapağı ile olan ilişkisi de kritik önem taşır. İstenilen estetik sonucu elde etmek için göz kapağı dolgusu doğru noktalara ve eşit miktarda enjekte edilmelidir. Göz çevresi oldukça riskli bir bölge olduğu için uygulama mutlaka alanında uzman bir cerrah tarafından yapılmalıdır.

Alt ve üst göz kapağı dolgusu hakkında daha fazla bilgi almak için Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk’ten randevu alabilirsiniz.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (55 votes, average: 3,69 out of 5)
Loading...