Herkesin cildinde ben bulunur. Bazıları doğuştandır, bazıları ileriki yıllarda ortaya çıkar. Çoğu zaman, onları görmezden geliriz, çünkü sorun çıkarmazlar. Yüz bölgesinde olduğu zaman sıkıntı verirler, özellikle de benlerin büyük veya çıkıntılı olduklarında, çünkü kötü bir görünüme neden olurlar. Sonuçta, insanların ilk baktığı yer yüzümüzdür.

Ben oluşumunun nedeni nedir?

Bir kişinin sahip olduğu ben sayısını genetik yapısı belirler. 100’den fazla ben içeren ciltlerde “cilt kanseri” gelişme riski artar. Güneş maruziyeti benlerin gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Ancak bu benlerin ileriki dönemlerde görünme eğilimi vardır. Bu nedenle güneşe maruz kalmadan önce güneş koruyucu uygulamak önemlidir.

Ben aldırılabilir mi?

Yüzünüzde ya da vücudunuzun görünür bir yerinde sizi rahatsız eden bir beniniz varsa, bunu aldırabilirsiniz. Benler, karakteristik özelliğine bağlı olarak radyofrekans ablasyonla ya da cerrahi kesi ile çıkarılabilir. Bazı benler lazerle de çıkarılabilir, ancak genellikle bir seanstan daha fazla işlem yapmak gerekebilir. Ben alma işlemi 5 ila 10 dakika arasında sürer ve tek ziyarette yapılabilir. Doğru teşhis konulması için bir doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir. Bu kontrolün ardından cerrah benin hangi teknik ile alınması gerektiğine karar verir. Genel olarak, benler şu sebeplerden dolayı alınabilir:

  • Kişiyi rahatsız ediyorsa
  • Estetik olmayan bir görünüme sahipse
  • Cilt kanseri riski varsa

Benler hangi durumda tehlikeli olabilir?

Cilt kanseri riski taşıyan benler genellikle boyut ve renk açısından değişir. Sahip olduğunuz tüm benleri izlemek için aşağıdaki maddeleri takip etmeniz çok önemlidir.

Asimetri: Simetrik olmayan ben

Sınır: Sınırları tam olarak belirgin olamayan benler

Renk: Kısa süre önce koyulaşan benler

Çap: Çapı 0,5 cm’den büyük veya hızla büyüyen benler

Kabartı: Üst yüzeyi kabararak yükselmiş olan benler

Benlerinizden birinde ya da birkaçında bu tür belirtileri fark ederseniz, derhal bir cilt doktoruna başvurmanız gereklidir.

Ben aldırırken acı hissedilir mi?

Operasyondan önce lokal anestezi uygulandığı için herhangi bir şekilde ağrı hissedilmez. Lazer destekli uygulamalar ile benin alınması durumunda ise tedavi öncesi benin bulunduğu bölgeye uyuşturucu bir krem ​​uygulanır.

Ben aldırma operasyonundan sonra iz kalır mı?

Ben aldırma estetiğinde, benin derinliğine ve kullanılan tekniğin türüne bağlı olarak, hafif bir yara izi oluşabilir. Benin derinliği çok fazla ise iz bırakmamak izin tedavi 6 ya da 8 hafta aralıklar ile 2 ya da 3 seans şeklinde uygulanabilir. Cerrahi operasyonla ise bir defada alınır. İz kalmaması için estetik dikiş uygulanır.

Prosedürden sonra ne olur?

Benin alındığı alanın üzerinde hafif bir kabuk oluşabilir. Endişelenmenize hiç gerek yok. 1 ya da 2 hafta içinde bu kabuk düşer ve altından yeni cildiniz ortaya çıkar. Kabuğun kendiliğinden düşmesini beklemeniz çok önemlidir. Beniniz çok büyük ve dikiş atılması zorunluysa, 2 hafta içinde dikişlerin çıkartılması için tekrar ziyaret etmeniz istenecektir.

Herhangi bir komplikasyonu var mı?

Ben aldırma oldukça güvenli bir işlemdir. Bazen, işlem sırasında hafif kanama olabilir, ancak kolayca durdurulabilir. Benin alındığı bölgede birkaç gün içinde kaybolacak hafif bir kızarıklık ya da kaşıntı hissi yaşayabilirsiniz. Enfeksiyon görünme riski oldukça düşüktür.

 

3.9 13 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

113 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Baran yilmaz
Baran yilmaz
1 yıl önce

Merhabalar 17 yaşındayım yüzümde ve vücudumda fazlasıyla ben var ne yapmalıyım yardımcı olabilirmisiniz

Furkan
Furkan
4 yıl önce

Yüzümde siyah ben var ve beni kötü gösteriyor
Gittikçede büyüyor aldırabilir miyim?

ahmettalha
ahmettalha
4 yıl önce

Merhabalar sağ elimin üstünde deri seviyesinde dikdörtgen şeklinde biraz asimetrik alanı 1cm olan siyah renkte bir ben’im var sorunsuz bir şekilde Alınabilir mi?

Zeynep
Zeynep
4 yıl önce

merhaba benim yanağımda küçük benim var rengi kahverengi ama kaşınma oluyor kıl çıkıyor genede aldırabiliyormuyum

113
0
Would love your thoughts, please comment.x