Endoskopik Kaş Kaldırma Ameliyatı
Endoskopi, ışıklı bir kamera ve cerrahi aletler ile esnek bir tüpün cerrahi bir kesiden yerleştirilmesidir. Endoskop artık çeşitli rekonstrüktif ve kozmetik cerrahi prosedürlerde kullanılmaktadır. Endoskopik kaş kaldırma ameliyatı yaygın olarak uygulanan, minimal invazivdir ve geleneksel kaş kaldırma ameliyatından daha hızlı iyileşir.
Kimler için uygundur?
Estetik olarak, yüz, alnın (kaşın tepesinden ön saç çizgisine kadar) üst üçte birini kapladığı üç eşit parçaya bölünmüştür. Erkeklerde bu alan ortalama 7 cm, kadınlarda ise ortalama 5 cm’dir. Erkek kaşı kadın kaşına göre daha az kavislidir. Kaşın üst kısmı, orta göz bebeğinden yaklaşık 2,5 cm uzaktadır. Yaşlanma ile bu parametreler değişebilir. Daha az mesafe kaş sarkmasını (ptozis) gösterir.
Genetik, güneş hasarı ve yerçekimi nedeniyle alın derisinin elastikiyetini kaybetmesi, kaşların düşmesine, sonuçta üst göz kapağı sarkmasına ve görünümden memnuniyetsizliğe neden olur.
Yaşlanma, deri altı yağının tükenmesine neden olur. Bu, yönü alttaki kasa bağlı olan alın kırışıklığına yol açar.
Endoskopik kaş kaldırma ameliyatı neden yapılır?
Hastalar yorgun, şaşırmış, endişeli veya sinirli bir görünüme sahip olduklarından ve gerçek yaşlarından daha yaşlı göründüklerinden endişe duyabilirler. Hastalar gözlerinde rahatsız edici bir doku ağırlığı hissedebilirler. Kaş kaldırma, kaş simetrisini geliştirir. Kaşın şeklini değiştirir. Kaş kırışmasına neden olan kasların işlevini azaltır.
Nasıl yapılır?
Prosedürden önce rutin kan tetkikler yapılır. Hastalara ameliyattan önceki gece veya sabahı saçlarını antibakteriyel sabun/şampuanla şampuanlamaları önerilir.
Endoskopik kaş kaldırma genel anestezi altında veya intravenöz (IV) sedasyon ve lokal anestezi ile yapılır. Saç çizgisinin hemen arkasında çok sayıda küçük kesi yapılır, içinden endoskop ve aletler yerleştirilir. Kaş dokusu yukarı kaldırılır.
Ameliyat sonrası ağrılar ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. Antibiyotik gerekli olabilir. Hastaların iki hafta boyunca başları yüksekte istirahat etmeleri önerilir. Hastalar genellikle ameliyattan aynı gün veya 24 saat sonra taburcu edilir. Pansuman 48 saat sonra çıkarılabilir. Hastalar 48 saat sonra cerrahın önerdiği hafif şampuanlarla duş alabilir ve saçlarını yıkayabilirler. Cerrah, yaralara uygulamak için ilaçlı merhemler reçete edebilir. Hastalar en az yedi gün herhangi bir saç ürünü kullanmamalıdır. Yara iyileşmesi yaklaşık iki hafta sürer. Belirgin yara izleri oluşmaz.
Operasyonun nihai sonuçlarının ortaya çıkması 4 ila 6 ay sürebilir. Hastalar 5-7 gün sonra işe dönebilir, 1 ay sonra spor ve egzersiz dahil tüm olağan aktivitelerine devam edebilir.